Spyrka A:
PRACA POGLĄDOWA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 18; Numer/Number 4 (72), 2023: 201-207
E-ISSN 2392-1854
ISSN 1895-6920

Zaburzenia smaku
Taste disorders

Anna Spyrka1,E,F
¹ Wydawnictwo AS MEDIA

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 03.10.2023. Accepted: 03.11.2023. Published: 16.11.2023
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: WYDAWNICTWO AS MEDIA, ul. Tymiankowa 23, 40-750 Katowice, tel. +48 32 355 06 20, e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Spyrka A: Zaburzenia smaku; Asyst Hig Stomatol 2023;72:201-207.

 STRESZCZENIE
Znaczenie zmysłu smaku uświadamiamy sobie zazwyczaj wówczas, gdy występują jego zaburzenia, do których może dochodzić między innymi w wyniku powikłań zapalenia błony śluzowej jamy ustnej. Zaburzenia smaku mogą przybierać różną formę i prowadzić do poważnych konsekwencji. Nie ma skutecznych metod ich leczenia, należy zatem wyeliminować możliwe odwracalne ich przyczyny. Osoby dotknięte tym schorzeniem szukają pomocy najczęściej u lekarzy laryngologa, neurologa oraz stomatologa. Ważną rolę odgrywa także higiena jamy ustnej.
SŁOWA KLUCZOWE:
ageuzja, dysgeuzja, smak, zaburzenia smaku
SUMMARY
We usually become aware of the importance of the sense of taste when it is disturbed, which may occur, among others, as a result of complications of inflammation of the oral mucosa. Taste disorders can take many forms and lead to serious consequences. There are no effective methods of treating them, so their possible reversible causes must be eliminated. People affected by this disease usually seek help from otolaryngologists, neurologists and dentists. Oral hygiene also plays an important role.
KEY WORDS:

ageusia, dysgeusia, taste, taste disorders