Spyrka A:
PRACA POGLĄDOWA
ASYST HIG STOMATOLl
Tom/Volume 18; Numer/Number 3 (71), 2023: 148-151
E-ISSN 2392-1854
ISSN 1895-6920

Legionelloza
Legionellosis

Anna Spyrka1,E,F
¹ Wydawnictwo AS MEDIA

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 25.08.2023. Accepted: 28.08.2023. Published: 30.08.2023
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: WYDAWNICTWO AS MEDIA, ul. Tymiankowa 23, 40-750 Katowice, tel. +48 32 355 06 20, e-mail:Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Spyrka A: Legionelloza; Asyst Hig Stomatol 2023;71:148-151.

STRESZCZENIE
Bakterie z rodzaju Legionella stanowią jedno z wodopochodnych zagrożeń mikrobiologicznych. Legionelloza to choroba układu oddechowego. Jest chorobą zakaźną, ale nie zaraźliwą. Wywołują ją bakterie Legionella, które występują w wodzie i rozmnażają się w temperaturze 20-50 stopni Celsjusza. Do zakażenia dochodzi głównie przez kontakt z aerozolem wodnym.
SŁOWA KLUCZOWE:
chorobotwórczość, epidemiologia, Legionella pneumophila, zapobieganie
SUMMARY
Legionella bacteria are one of the potential waterborne microbiological hazards. Legionellosis is a disease of the respiratory system. It is contagious but not contagious. It is caused by Legionella bacteria that occur in water and multiply at a temperature of 20-50 degrees Celsius. Infection occurs mainly through contact with water aerosol.
KEY WORDS:
virulence, epidemiology, Legionella pneumophila, prevention