Pawlikowska D et al.:

PRACA ORYGINALNA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 15; Numer/Number 4 (60), 2020: 178-182
E-ISSN 2392-1854
ISSN 1895-6920

Badanie świadomości rodziców odnośnie cukrów zawartych w pożywieniu i lekach przyjmowanych przez ich dzieci
Testiting parents' awareness of sugars contained in food and drugs taken by their children

Dorota Pawlikowska1,2,A,B,C,D,E,F,G, Jadwiga Jośko-Ochojska1,E,G, Martyna Bonk1,B,C,D,F, Klaudia Zbrońska1,B,C,D,F, Kamila Dziubek1,B,C,D,F, Magdalena Łopacz1,B,C,D,F
¹ Katedra i Zakład Medycyny i Epidemiologii Środowiskowej w Zabrzu – Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
2 Gabinet Profilaktyki i Higieny Stomatologicznej DorisDent, Katowice
Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 03.09.2020. Accepted: 25.09.2020. Published: 16.11.2020
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., ul.Widok 37/9, 40-118 Katowice
Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Pawlikowska D et al.: Badanie świadomości rodziców odnośnie cukrów zawartych w pożywieniu i lekach przyjmowanych przez ich dzieci; Asyst Hig Stomatol 2020,60,178-182.

STRESZCZENIE
W Polsce występuje wysokie rozpowszechnienie i intensywność próchnicy wśród dzieci i młodzieży. W powstawaniu choroby próchnicowej dużą rolę odgrywają nawyki żywieniowe przekazane przez rodziców dzieciom. Częsta podaż węglowodanów będących substratami niezbędnymi do fermentacji bakteryjnej stanowi jeden z głównych czynników powodujących próchnicę zębów.
SŁOWA KLUCZOWE: cukry, leki, pożywienie, próchnica
SUMMARY
In Poland, there is a high prevalence and intensity of caries among children and adolescents. The eating habits passed on by parents to children play an important role in the development of caries disease. The frequent supply of carbohydrate substrates necessary for bacterial fermentation is one of the main factors causing tooth decay.
KEY WORDS: sugars, drugs, food, caries