Peret A, Kucia M: 

PRACA ORYGINALNA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 14; Numer/Number 4 (56), 2019: 176-183
E-ISSN 2392-1854                         ID ART. 2019/4/176
ISSN 1895-6920

Ocena wpływu na zdrowie jamy ustnej zastosowania salistat SGL03 - badanie pilotażowe

Evaluation of the effect of Salistat SGL03 use on oral health - pilot study

Agnieszka Peret1,A,B,C,D,E,F, Marzena Kucia2,A,B,C,D,E,F
1 Klinika Stomatologiczna DENTIS, Warszawa
2 Dział Badań i Rozwoju , Nutropharma Sp. z o.o.

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 02.09.2019. Accepted: 17.09.2019. Published: 04.10.2019
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: Agnieszka Peret, Klinika Stomatologiczna DENTIS, ul. Kondratowicza 18/423, 03-285 Warszawa, tel. + 48 22 301 02 24 

Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Peret A, Kucia M: Ocena wpływu na zdrowie jamy ustnej zastosowania salistat SGL03 - badanie pilotażowe; Asyst Hig Stomatol 2019,56,176-183.


STRESZCZENIE
Wstęp: Działaniem uzupełniającym w przypadku profilaktyki chorób przyzębia oraz halitozy może być stosowanie specjalistycznych produktów, które zawierają naturalne składniki wpływające korzystnie na długoterminowe utrzymanie równowagi mikrobioty jamy ustnej. Materiał i metody: W celu oceny bezpieczeństwa i działania suplementu diety salistat SGL03 na zdrowie jamy ustnej przeprowadzono badanie obserwacyjne wśród higienistek oraz ich pacjentów. Badanie opierało się na 30 dniowym stosowaniu produktu, a następnie ocenie wybranych parametrów związanych ze zdrowiem jamy ustnej.Wyniki: Po 30 dniach stosowania grupa badana zaobserwowała redukcję nieprzyjemnego zapachu z jamy ustnej po nocnym spoczynku (76% badanych na początku badania vs. 32% na jego zakończenie) oraz zmniejszenia odczucia obecności osadu na zębach (72% osób na początku badania miało zwiększony osad na zębach vs. 32% po 30 dniach trwania badania). Zmniejszył się również odsetek osób wskazujących na problem krwawiących dziąseł po szczotkowaniu (44% na początku badania vs. 8% po 30 dniach). Wnioski: Otrzymane wyniki sugerują możliwość wykorzystania suplementu diety salistat SGL03 w profilaktyce zapaleń przyzębia, jako uzupełnienie stosowanego schematu leczenia chorób przyzębia, a także u osób zmagających się z halitozą.

SŁOWA KLUCZOWE: halitoza, krwawienie dziąseł, Lactobacillus salivarius SGL03, laktoferyna, mikrobiom, probiotyk stomatologiczny, zapalenie dziąseł

SUMMARY
Background: Use of specialistic products based on natural ingredients with beneficial and long term effect on homeostasis of oral cavity microbiota may be complementary to traditional prophylaxis of gingivitis and halitosis. Material and Methods: A 30 day long observatory study of dietary supplement salistat SGL03 use by dental hygienists and their patients was conducted to evaluate its safety and effectiveness. Throughout the study chosen oral health indices were evaluated.
Results: After 30 days of product use the study participants observed reduction of oral cavity malodor after night rest (76% of participants at the beginning of the study vs. 32% at the end) and less residue on the teeth (72% of participants had increased residue deposit on teeth at the beginning of the study vs. 32% after 30 days of study). There was a decrease in percentage of participants that indicated problem with gum bleeding after teeth brushing (44% at the beginning of the study vs. 8% after 30 days). Conclusion: Obtained results suggest possibility of use of dietary supplement salistat SGL03 in gingivitis prophylaxis and as an adjuvant
product to gingivitis treatment as well as in patients with halitosis.

KEY WORDS: halitosis, gum bleeding, Lactobacillus salivarius SGL03, lactoferrin, microbiome, stomatology probiotic, gingivitis