PRACA POGLĄDOWA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 14; Numer/Number 3(55)/2019:131-135
E-ISSN 2392-1854    ID ART. 2019/3/131
ISSN 1895-6920  
Strzelecka P et al. 

Wpływ nawyków dietetycznych na rozwój choroby próchnicowej u pacjentów w wieku rozwojowym

The influence of dietary habits on the development of carious disease in patients at developmental age

Paulina Strzelecka1,A,B,E,F, Elżbieta Kubala1,B,E,F, Marta Grzegocka2,B,F, Łukasz Kopacz2,B,F, Helena Gronwald3,B,F, Piotr Skomro3,B,F, Adam Andrzej Garstka4,B,F, Monika Brzózka5,B,F, Danuta Lietz-Kijak3,A,B

¹ Studium Doktoranckie, Wydział Lekarsko - Stomatologiczny, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
2 Studium Doktoranckie, Wydział Nauk o Zdrowiu, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
3 Zakład Propedeutyki, Fizykodiagnostyki i Fizjoterapii Stomatologicznej, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
4 Uniwersytecka Klinika Stomatologiczna Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
5 Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej SPONDYLUS w Szczecinie

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 04.05.2019. Accepted: 20.05.2019. Published: 31.07.2019
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: dr n. med. Danuta Lietz-Kijak Samodzielna Pracownia Propedeutyki i Fizykodiagnostyki Stomatologicznej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie, ul. Powstańców Wielkopolskich 72, 70-111 Szczecin, tel. +48 91 466 17 14, e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Strzelecka P, Kubala E, Grzegocka M, Kopacz Ł, Gronwald H, Skomro P, Garstka AA, Brzózka M, Lietz-Kijak D: Wpływ nawyków dietetycznych na rozwój choroby próchnicowej u pacjentów w wieku rozwojowym; Asyst Hig Stomatol 2019,55,131-135.

STRESZCZENIE
Współcześnie próchnica rozpatrywana jako powtarzające się i następujące po sobie zmiany demineralizacyjno-remineralizacyjne uznawana jest za normę fizjologiczną, która w jamie ustnej występuje zawsze w obecności płytki bakteryjnej i węglowodanów, dostarczanych wraz z pokarmem. W szeroko rozumianej profilaktyce próchnicy odpowiednie i umiejętne sterowanie diety jest, poza stosowaniem związków fluoru, jednym z głównych czynników modyfikujących.

SŁOWA KLUCZOWE: nawyki żywieniowe dzieci, potencjał kriogenny, próchnica u dzieci

SUMMARY
Nowadays, caries considered as repeated and consecutive demineralization-remineralization changes is perceived as a physiological norm, which in the oral cavity always occurs in the presence of bacterial plaque and carbohydrates, supplied with food. In the broadly understood prophylaxis of caries, proper and skillful diet control is one of the main modifying factors, apart from the use of fluorine compounds.

KEY WORDS: eating habits among children, cariogenic potential, childhood caries