PRACA POGLĄDOWA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 13; Numer/Number 3 (51)/2018:114-119
E-ISSN 2392-1854    ID ART. 2018/3/114
ISSN 1895-6920  
Ostrowska K, Brogan D, Pyrlik-Repczuk P 

CAMBRA - innowacyjna metoda oceny ryzyka

CAMBRA - innovative risk assessment method

Katarzyna Ostrowska1,2,A,B,D, Donna Brogan3,4,B,D,F, Patycja Pyrlik-Repczuk5,E,F
1 Szkolenia dla stomatologii Szkolenia Ostrowska www.szkoleniaostrowska.pl
2 Klinika Psychiatrii Dzieci i Młodzieży Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu, II Wydział Lekarski
3 ADHA
4 Stowarzyszenie Absolwentów Uniwersytetu Oklahoma
5 Sales Manager Poland Centrix Dental
Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 03.07.2018. Accepted: 03.08.2018. Published: 08.08.2018
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: Katarzyna Ostrowska, ul. Siedlicka 9, 66-400 Gorzów Wlkp., e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Ostrowska K, Brogan D, Pyrlik-Repczuk P: CAMBRA – innowacyjna metoda oceny ryzyka; Asyst Hig Stomatol 2018,51,114-119.

STRESZCZENIE
Choroba próchnicowa jest chorobą infekcyjną, społeczną, prowadzi do rozpadu proteolitycznego twardych tkanek zębów, nieleczona prowadzi do destrukcji narządu żucia. Czynniki ryzyka takie jak recesja, stosowanie leków obniżających wydzielanie śliny, przekąski obfitujące w cukier pomiędzy posiłkami, wypełnienia i niedawno przebyte leczenie stomatologiczne z powodu próchnicy klasyfikują do grupy wysokiego ryzyka rozwoju próchnicy.

SŁOWA KLUCZOWE: cambra , lakier fluorkowy, ocena ryzyka próchnicy

ABSTRACT
Carious disease is an infectious, social disease, leads to proteolytic breakdown of hard dental tissues, untreated leads to the destruction of the masticatory system. Risk factors such as recession, the use of salivary deprivation drugs, sugar -rich snacks between meals, fillings and recent dental treatment due to caries classify them as a high-risk group of caries development.

KEY WORDS: cambra, fluoride varnish, caries risk factors