PRACA POGLĄDOWA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 12; Numer/Number 3 (47)/2017:131-133
E-ISSN 2392-1854    ID ART. 2017/3/131
ISSN 1895-6920  
Skorus M 

Analiza składników zawartych w gumach do żucia

Analysis of chewing gum components

Małgorzata Skorus1,E,F

1 Centrum Stomatologii Neomed, Katowice

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 04.05.2017. Accepted: 02.06.2017. Published: 31.07.2017
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Skorus M: Analiza składników zawartych w gumach do żucia; Asyst Hig Stomatol 2017,47,131-133.

STRESZCZENIE
Wstęp: Bezcukrowe gumy do żucia są nieodłącznym elementem profilaktyki stomatologicznej, sprzyjają utrzymaniu higieny jamy ustnej, neutralizują kwasy pochodzące z pożywienia oraz sprzyjają remineralizacji szkliwa. Cel pracy: Poddano analizie skład gum do żucia oraz zawartość substancji czynnych w gumach stosowanych w kserostomii oraz nałogu nikotynowym. Oceniono także zaburzenia czynności układu stomatognatycznego spowodowanego niekontrolowanym żuciem gumy. Materiał: Dokonano analizy dostępności na polskim rynku gum do żucia. Najczęściej stosowanym cukrem w typowych gumach do żucia był sorbitol. Ksylitol znajduje się przede wszystkim w gumach bez cukru przeznaczonych dla dzieci. Wnioski: Bezcukrowa guma do żucia zawierająca ksylitol nie posiada właściwości próchnicotwórczych. Żucie gumy bezpośrednio po posiłku przywraca prawidłowe pH jamy ustnej. Żucie gumy powinno odbywać się z umiarem. Maksymalny czas powinien wynosić 15-20 minut, co wystarczy do zwiększenia produkcji śliny i oczyszczenia zębów.

SŁOWA KLUCZOWE: guma do żucia, ksylitol, profilaktyka

SUMMARY
Introducion: Chewing gum is an inherent part of dental prophylaxis and promotes oral hygiene. Aim of the study: Chewing gum composition and content of active substances in xerostom and gingivitis gums were analyzed. The stomatognathic system disorders caused by uncontrolled chewing gum were studied. Material: An analysis of the availability on the Polish market of chewing gums. The most commonly used sugar in typical chewing gums was sorbitol. Xylitol was found only in sugar-free gum for children. Conclusions: Xylitol-free chewing gum doesn't have cariogenic properties. Chewing gum immediately after a meal restores normal pH of the mouth.

KEY WORDS: chewing gum, xylitol, oral prevention