PRACA POGLĄDOWA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 12; Numer/Number 3 (47)/2017:125-130
E-ISSN 2392-1854    ID ART. 2017/3/125
ISSN 1895-6920  
Stępniak B et al. 

Kauzalność między wybranymi parametrami śliny pełnej a wskaźnikiem BMI pacjentów zdrowych

Causality between selected parameters of whole saliva and BMI index of healthy patients


Barbara Stępniak1A,B,E, Paulina Strzelecka2,A,D,E, Elżbieta Kubala2,B,D,F, Maciej Jedliński1,B,C,F, Helena Gronwald3,D,E,F, Danuta Lietz-Kijak3,A,D,E

1 SKN przy Samodzielnej Pracowni Propedeutyki i Fizykodiagnostyki Stomatologicznej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
2 Studium Doktoranckie Wydziału Lekarsko – Stomatologicznego Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie
3 Samodzielna Pracownia Propedeutyki i Fizykodiagnostyki Stomatologicznej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie Kierownik: dr n. med. Danuta Lietz-Kijak

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 06.07.2017. Accepted: 21.07.2017. Published: 31.07.2017
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Praca referowana podczas I Ogólnopolskiej Konferencji PTSS Dental Ship, Szczecin, 3-5 marca 2017
Brak konfliktu interesów
Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Stępniak B, Strzelecka P, Kubala E, Jedliński M, Grunwald H, Lietz-Kijak D: Kauzalność między wybranymi parametrami śliny pełnej a wskaźnikiem BMI pacjentów zdrowych; Asyst Hig Stomatol 2017,47,125-130.

STRESZCZENIE
Jedną z głównych przyczyn nadwagi i otyłości jest nadmierne spożycie produktów, szczególnie wysoko przetworzonych węglowodanów. Przyjmowanie w znacznych ilościach pokarmów tego typu, bez zachowania przerw między posiłkami, skutkuje niekorzystnymi następstwami w jamie ustnej. Celem pracy było zbadanie zależności między pH śliny, pojemnością buforową i parametrem jej rozciągliwości a wskaźnikiem BMI pacjentów zdrowych. Badaniu poddano 24 pacjentów, w tym 15 kobiet i 9 mężczyzn. Ślinę pobierano metodą odpluwania. Wartość pH śliny oraz pojemność buforową oceniano za pomocą pasków wskaźnikowych z zestawu Saliva Buffer-Check (GC), zgodnie z metodyką podaną przez producenta. Rozciągliwość badano za pomocą aparatu Salimat SLM 100. Obliczano BMI pacjentów na podstawie danych uzyskanych w wywiadzie. Analizę statystyczną wpływu BMI na każdą z wymienionych charakterystyk śliny zbadano w ramach liniowego modelu regresji. W grupie kobiet stwierdzono statystycznie istotny wpływ BMI na pojemność buforową śliny w stanie spoczynku, natomiast w grupie mężczyzn – na pojemność buforową w stanie wzbudzonym. Badania nie ustaliły statystycznie istotnego wpływu BMI na pH śliny. U pacjentów, u których BMI wykraczało poza górną lub dolną granicę normy (18,5-24,9) stwierdzono większą różnicę pomiędzy rozciągliwością śliny pobudzonej i spoczynkowej niż u pacjentów,u których BMI było w normie. Oznaczanie parametrów pH, rozciągliwości i pojemności buforowej w ślinie pełnej u pacjentów zdrowych jest badaniem nieinwazyjnym, szybkim i celowym w przeprowadzeniu zależności między nimi a wskaźnikiem BMI.

SŁOWA KLUCZOWE: parametry śliny, wskaźnik BMI, zdrowie jamy ustnej

SUMMARY
One of the main causes of overweight and obesity is over-consumption of products, especially those rich in highly processed carbohydrates. Consuming in large quantities, this type of food, without any break between meals, results in adverse oral consequences. The aim of the study was to investigate the relationship between salivary pH, buffer capacity and the parameter of its extensibility and the BMI of healthy patients. The study involved 24 patients, including 15 women and 9 men. Saliva was collected by expectoration. Saliva pH and buffer capacity were measured using the Saliva Buffer-Check (GC) indicator strips according to the manufacturer's methodology. Elasticity was tested with the Salimat SLM 100 device.BMI patients were calculated on the basis of the data obtained in the interview. The statistical analysis of the impact of BMI on each of the salivary characteristics was investigated within the linear regression model. In the group of women, the statistically significant effect of BMI on unstimulated saliva buffer capacity was observed, while in men the stimulated saliva buffer capacity. Studies did not establish a statistically significant effect of BMI on salivary pH. Patients whose BMI exceeded the upper or lower limit of normal range (18.5-24.9) had a greater difference between elasticity of stimulated and resting saliva than those with normal BMI. Determination of pH parameters, extensibility and buffer capacity in whole saliva of healthy patients is a noninvasive, rapid and purposeful study in carrying out the relationship between them and the BMI.

KEY WORDS: salivary parameters, BMI, oral health