PRACA ORYGINALNA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 10; Numer/Number 4 (40)/2015: 179-185
E-ISSN 2392-1854    ID ART. 2015/4/179
ISSN 1895-692  

Kaczmarska D. Lisiecka-Opalko K.

Wpływ niektórych nawyków żywieniowych i diety na stan zdrowia jamy ustnej pacjentów leczonych z zastosowaniem elementów metalowych

The impact of some eating habits and diet on oral health of patients treated with metal

Danuta Kaczmarska1, Krystyna Lisiecka-Opalko1

¹ Pomorski Uniwersytet Medyczny, Wydział Lekarsko-Stomatologiczny

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection

Received: 20.08.2015. Accepted: 29.09.2015. Published: 07.10.2015

Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA

STRESZCZENIE

Artykuł opisuje zachodzące zmiany w diecie związane ze zmianami w stylu życia i znaczenie składu posiłków i kwasowości wypijanych płynów dla składu śliny i jej zdolności przewodzenia mikroprądów. Wiek pacjentów i sposób leczenia z wykorzystaniem biomateriałów metalowych modyfikowane dietą są istotnym czynnikiem w planowaniu zdrowia jamy ustnej. Mogą mieć znaczenie dla zdrowia całego organizmu.

SŁOWA KLUCZOWE:

czas użytkowania elementów metalowych, dieta zakwaszająca, leczenie stomatologiczne z wykorzystaniem metali i stopów, styl życia

SUMMARY

The article describes the changes in diet associated with changes in lifestyle and the importance of food composition and acidity of liquids consumed for the composition of saliva and its ability to conduct microcurrent. The age of patients and a method of treatment using the metal biomaterials modified diet is an important factor in the planning of oral health. They could have implications for the health of the whole organism. 

KEY WORDS:

time use of metal items, acidifying diet, dental treatment of metals and alloys, lifestyle