Tom/Volume 10; Numer/Number 4 (40)/2015: 179-185
ISSN 1895-692
Kaczmarska D. Lisiecka-Opalko K.
Wpływ niektórych nawyków żywieniowych i diety na stan zdrowia jamy ustnej pacjentów leczonych z zastosowaniem elementów metalowych
The impact of some eating habits and diet on oral health of patients treated with metal
Danuta Kaczmarska1, Krystyna Lisiecka-Opalko1
¹ Pomorski Uniwersytet Medyczny, Wydział Lekarsko-Stomatologiczny
Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 20.08.2015. Accepted: 29.09.2015. Published: 07.10.2015
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
STRESZCZENIE
Artykuł opisuje zachodzące zmiany w diecie związane ze zmianami w stylu życia i znaczenie składu posiłków i kwasowości wypijanych płynów dla składu śliny i jej zdolności przewodzenia mikroprądów. Wiek pacjentów i sposób leczenia z wykorzystaniem biomateriałów metalowych modyfikowane dietą są istotnym czynnikiem w planowaniu zdrowia jamy ustnej. Mogą mieć znaczenie dla zdrowia całego organizmu.
SŁOWA KLUCZOWE:
czas użytkowania elementów metalowych, dieta zakwaszająca, leczenie stomatologiczne z wykorzystaniem metali i stopów, styl życia
SUMMARY
The article describes the changes in diet associated with changes in lifestyle and the importance of food composition and acidity of liquids consumed for the composition of saliva and its ability to conduct microcurrent. The age of patients and a method of treatment using the metal biomaterials modified diet is an important factor in the planning of oral health. They could have implications for the health of the whole organism.
KEY WORDS:
time use of metal items, acidifying diet, dental treatment of metals and alloys, lifestyle