Rowińska I, Kowalczyk P:
PRACA POGLĄDOWA
ASYST HIG STOMATOL
Tom/Volume 19; Numer/Number 4 (76), 2024: 214-222
E-ISSN 2392-1854
ISSN 1895-6920

Kontrola infekcji drobnoustrojami podczas pracy higienistów stomatologicznych/dentystycznych w praktyce klinicznej
Control of microbial infectitions when dental hygienists work in clinical practitice

Ilona Rowińska1,E,F, Paweł Kowalczyk2,E
¹ Medyczno-Społeczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Toruniu
2 Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego Polskiej Akademii Nauk, Jabłonna

Authors’ Contribution: A - Study Design, B - Data Collection, C - Statistical Analysis, D - Data Interpretation, E - Manuscript Preparation, F - Literature Search, G - Funds Collection
Received: 06.11.2024. Accepted: 20.11.2024. Published: 27.11.2024
Prawa autorskie przeniesione na Wydawnictwo AS MEDIA
Kontakt z autorem: Medyczno-Społeczne Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Toruniu, ul. Św. Jana 1

Cytowanie: należy cytować pierwotną, elektroniczną wersję artykułu: Rowińska I, Kowalczyk P: Kontrola infekcji drobnoustrojami podczas pracy higienistów stomatologicznych/dentystycznych w praktyce klinicznej; Asyst Hig Stomatol 2024;76:214-222.

 

 

STRESZCZENIE

Infekcje, nie tylko bakteryjne, należą do codziennych zjawisk w praktyce klinicznej dentystycznej. Towarzyszą w pracy lekarzowi dentyście, jak również higienistom stomatologicznym. Czym są infekcje? Jak powstają, co jest ich przyczyną, jak chronić przed nimi siebie i innych? Artykuł zawiera praktyczne informacje i wskazówki, dzięki którym można ustrzec się ich w codziennej pracy, a przynajmniej zmniejszyć ich skutki.
SŁOWA KLUCZOWE:
dekontaminacja, drobnoustroje, infekcja, jama ustna, praktyka kliniczna

ABSTRACT
Infections, not only bacterial ones, are everyday phenomena in dental clinical practice. They accompany dentists and dental hygienists at work. What are infections? How do they arise, what causes them, how to protect yourself and others against them? The article contains practical information and tips that will help you avoid them in your everyday work, or at least reduce their effects.
KEY WORDS:
decontamination, microorganisms, infection, oral cavity, clinical practice